2012-10-01 15:19:08• hírek • Mti

Daniel Morar az ideiglenes legfőbb ügyész

Daniel Morart nevezte ki a legfőbb ügyész első helyettesi posztjára Laura Codruta Kövesi, akinek lejár a legfőbb ügyészi mandátuma.

Morar kinevezését maga Kövesi jelentette be hétfőn, amikor mérleget vont az elmúlt hat évben kifejtett tevékenységéről. Az ő mandátuma kedden jár le, így legfőbb ügyészt kell választani. Addig is ideiglenesen Morar tölti be majd helyettesként a legfőbb ügyészi tisztséget.

Morar eddig a korrupcióellenes ügyészséget vezette, amelynek tevékenységéről rendszerint elismerően nyilatkozott a román igazságszolgáltatást figyelemmel kísérő Európai Bizottság.

Az Európai Unió elvárásként fogalmazta meg Románia számára, hogy a legfőbb ügyészi és korrupcióellenes főügyészi posztra való pályázat kiírását és lebonyolítását átlátható feltételek szerint szervezze meg.

Brüsszel 2007 óta, Románia EU-csatlakozása óta követi figyelemmel a román igazságszolgáltatást, amelynek állapotáról évente jelentést készít. Május óta a Victor Ponta miniszterelnök által vezetett balközép Szociál-liberális Szövetség (USL) van kormányon, amelynek vezetői többször elfogultsággal vádolták az ügyészeket, akik szerintük többször "Basescu utasításai szerint" jártak el.

A legfőbb ügyészi és a korrupcióellenes főügyészi tisztségre javasolt személyeket az igazságügyi miniszter nevezi ki, a legfelső bírói tanácsnak is véleményt kell nyilvánítania róluk, majd az államfőnek van az utolsó szava a kinevezések aláírása révén.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: